8. elokuuta 2016

Aamusämpylät

Ja näin koitti jälleen arki meidän perheeseen. Mies palasi tänään lomalta takaisin töihin ja poikien kanssa vietellään vielä pari viikkoa täyttä kotiarkea ennen totaalista muutosta arkirytmiin. Täällä jo kertoilinkin tulevasta. Mutta tosiaan, perheen yhteistä lomaa jäi taakse neljä viikkoa ja kuten aina, nopeastihan se meni. Liian nopeasti! Olisi sitä kaikkea kivaa puuhaa riittänyt vielä pitemmäksikin aikaan. Mutta seuraavaa yhteistä lomaa odotellessa, ehkäpä joulun aikaan sitten taas ja ihan viimeistään hiihtolomalla.

Olin jo aiemmin viime viikolla päättänyt, että viimeisen lomapäivän (no okei, toisten kuten myös mieheni mielestä virallisesti hänen viimeinen lomapäivä oli jo perjantaina) kunniaksi teen aamiaiseksi pitkään aikomuslistalla olleita aamusämpylöitä. Nytkin meinasi jäädä toteuttamatta, kun itse olin lauantaina ystävän kanssa iltaa viettämässä kaupungilla parin merkeissä ja kotiuduin iltamyöhällä. Mutta reippaana (joskus jopa minä olen sellainen) tekaisin kotiin tultuani taikinan valmiiksi aamua varten. Niin, aamusämpylöiden ideanahan on se, että taikinan voi pyöräyttää illalla jääkaappiin valmiiksi odottamaan ja aamulla sitten taikina sämpylöiksi, sämpylät kylmään uuniin ja uuni lämmetessään hoitaa kohotuksen ja siitä saman tien paiston. Kätevää eikös juu! Niin, tiedetään, ei ole uusi juttu tämä ei. Mutta meille oli ja kyllä oli mukavaa sunnuntaiaamuna tuoksuttaa tuoreiden sämpylöiden tuoksua ja syödä ne paistolämpiminä. Kuopuskin söi kunnon aamiaisen vaikka yleensä on aamuisin kehno syömään. Näitä meillä tulla takuulla tekemään toistekin. Ja se alkuperäinen ohje, sen nappasin omasta kirjahyllystä löytyvästä Teresa Välimäen ja Johanna Lindholmin iki-ihanasta Hyvää joulua -kirjasta. Alempaa löydät sen minun käyttämilläni raaka-aineilla varustettuna.





Aamusämpylät
12 kpl

3dl maitoa tai vettä
15g hiivaa
2rkl siirappia
1tl suolaa
2dl grahamjauhoja
n. 4dl sämpyläjauhoja
2rkl rypsiöljyä


Liuota hiiva kylmään maitoon tai veteen. Lisää siirappi sekä suola ja alusta joukkoon jauhot vähitellen. Lisää lopuksi öljy. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Laita peitetty kulho jääkaappiin yöksi.

Aamulla leivo taikinasta 12 sämpylää. Laita sämpylät kylmään uuniin ja säädä uunin lämpö 200 asteeseen. Sämpylät kohoavat uuniin kuumetessa ja paistuvat lopuksi. Kohotus ja paistoaika kokonaisuudessaan n. 20 min riippuen uunin tehokkuudesta.






Nyt ei muuta kuin kokeilemaan jos et vastaavia ole ennen tehnyt. Suosittelen lämpimästi! On oikeasti ihan äärettömän helppoa ja hyvää.


2 kommenttia:

  1. Onpas herkullisen näköisiä, menee varmasti kokeiluun jonain viikonloppuaamuna! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri kiireettömiin aamuihin nämä sopivatkin hyvin vaikka eivät aikaa viekään kuin hetkisen =) Itsekin aion tulevan syksyn arkikiireiden perään käyttää tätä reseptiä aikaansaadakseni pientä "luksusta" viikonloppuihin! =)

      Poista