13. joulukuuta 2016

13. joulukuuta: Joulusiivouksen ABC meidän tyyliin
En todellakaan ole mikään siivousintoilija. Pikemminkin siivous on kotitöistä se viimeinen paha jos ei (käsin)tiskausta olisi olemassa. Kyllä meillä siis ihan perussiisti koti on. Mutta jos totta puhun niin moni asia ajaa siivouksen edelle milloin vain. Joskus saan suuria siivousintoilukohtauksia ja silloin saa tavarat, paikat ja ennen kaikkea villakoirat kyytiä. Perusperiaate on meillä se, että yleinen siisteys vallitsee kodissamme läpi vuoden. Lapsiperheessä siisteys on käsitteenä vähän niin ja näin ja jonkun mielestä kodissamme saattaa jatkuvasti vallita sekasorto. Älä hätäile, kyllä minustakin tuntuu siltä joka ilta klo 19, mutta puoli tuntia siitä eteenpäin ja muutaman kiukkukohtauksen (ei minun) jälkeen se useimmiten helpottaa. Ja toisinaan käy niin, että vaikkapa keittiössä paikat ei ole ihan tiptop, mutta se saattaa merkitä sitä, että juuri edellisenä iltana on lasten kanssa vietetty sitä niin sanottua laatuaikaa eikä kotitöihin päin ole hengitettykään.

Mitä sitten kuuluu Mian joulusiivoukseen? Sehän alkaa oikeastaan pikkuhiljaa marraskuun aikana, kun alan joulua laittaa kotiin esille. Samalla kun jouluiset tavarat löytävät omia paikkojaan tulee nuo hyllyjen, lipastojen ja kaappien päälliset siivottua ja pölyt huiskittua ohimennen lähiympäristöstäkin. Tiedän monilla olevan se tapa, että kaapit pitää koluta sisältäkin ja tehdä isot inventaariot aatonaattoiltana. Voin sanoa ettei tarvitse! En tiedä teistä muista, mutta minä en aio jouluani kaapeissa viettää. Suosin kyllä noiden inventaarioiden tekemistä pitkin vuotta, mutta ei joulusiivon yhteydessä. Lähempänä joulua meillä tehdään ihan semmoinen perussiivous, johon kuuluu pölyt pois, imurointi ja lattioiden pesu. Lisäksi sohvatyynyt pöyhitään ja matot saavat raikastuksen toivottavasti pakkassäässä (pakkasta tosin viime vuosina on ollut joulun alla vähän vähemmän puoleisesti). Toisaalta jos kuitenkin kaipaat jotain suureellisempaa, kuten ilmeisesti me tänä vuonna, niin tee pieni pintaremontti vaikka vain yhteen huoneeseen niin aivan varmasti se kyseinen huone tulee siivottua perusteellisesti (ja kiitos kysymästä, pieni remonttimme, josta kerroin aivan lyhykäisesti täällä, sujui hyvin ja valmista on).

Mutta jotain aivan pakollista siivottavaa meiltäkin löytyy näin ennen joulua. Uuni on kuurattava viimeisen päälle kiiltäväksi, jotta kelpaa kinkun ja muiden jouluruokien ja -herkkujen paistua. Sanottakoon, että toistaiseksi tekemättä on. Toinen pakollinen on pesutilojen siivous. Mikään ei voita joululöylyjä putipuhtaassa saunassa! Mutta että stressiä siivouksesta jouluna, se on minulle aivan vierasta. En jouluna stressaa muutenkaan mistään ja vaikka jostain stressaisinkin niin kaikkein vähiten siivouksesta.


Miten teillä muilla, vaatiiko joulu tullakseen suursiivouksen vai saapuko se hieman kevyemmin ottein?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti