23. joulukuuta 2016

23. joulukuuta: Karjalanpiirakat
Hyvää jouluaaton aattoa!


Jälleen olen liikenteessä perinteisin eväin ja nyt on valmiina joulupöytään meillä vankasti kuuluvat karjalanpiirakat. Ei välttämättä monen mielestä ole helpoimmat tehtävät nämä, mutta voin luvata, että harjoitus tekee, no jos ei nyt omalla kohdalla ihan vielä mestaria, niin ihan taitavan tekijän kuitenkin. Ja tärkeintähän on se maku, ei ulkonäkö. Todettakoon kuitenkin, että kyllä nämä minun tekeleet nyt jo ihan oivasti muistuttavat karjalanpiirakkaa toisin kuin ne ensimmäiset yritykset vuosia sitten. Tuolloinkin kyllä maku oli kohdillaan ja ei piirakat syömättä jääneet. Ulkomuodossa sen sijaan oli hieman toivomisen varaa, sillä ne ihan ensimmäiset piirakat olivat melko jättimäisiä kämmenen kokoisia lärpäkkeitä. Harmittaa, että silloin ei tullut kuvaa otettua. Olisi meinaan melkoinen kehitysaskel havaittavissa nykypiirakoihin verrattuna ja irtoaisihan siitä varmasti ihan hyvät naurutkin.

Olen paistanut piirakkani samalla vakioreseptillä jo vuosia. Ohjeella valmistuu piirakoita koosta riippuen 25-40 kpl. Alkuperäinen resepti on peräisin Valittujen palojen opuksesta Kodin suuri leivontakirja. Toki taas tapani mukaan ihan pientä viilausta omaan makuun sopivammaksi on tullut ajan mittaan tehtyä. Tällä kertaa lähinnä lisäämällä suolan määrää ja vehnäjauhojen ja ruisjauhojen suhdetta muuttamalla. 


Karjalanpiirakat

Kuori

2 dl kylmää vettä
2 rkl öljyä
1 tl suolaa
3 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja

Täyte

5 dl vettä
3 dl puuroriisiä
1 l maitoa
1-2 tl suolaa

Voiteluun

voita
maitoa


Keitä ensin täyte. Sekoita riisi kiehuvaan veteen. Keitä miedolla lämmöllä, kunnes vesi on imeytynyt riisiin. Lisää maito. Hauduta puuro kypsäksi kannen alle, sekoita välillä. Mausta puuro suolalla omaan makuun sopivaksi.

Valmista kuoritaikina. Sekoita kylmään veteen öljy, suola ja jauhot. Vaivaa taikinaa sen verran, että siihen tulee hieman sitkoa. Näin sen käsittely on helpompaa.

Kuorien valmistukseen voit käyttää kahta tyyliä. Ensimmäinen vaihtoehto on leipoa kuoritaikina tangoksi ja jakaa se paloiksi. Pyörittele palat palloiksi ja litistä ne matalammiksi. Tämän jälkeen kauli taikinalevyt ohuemmiksi kuoriksi jauhojen avulla. Toinen vaihtoehto on kaulia taikina ensin isoksi levyksi, jonka paksuus on n. 3-5 milliä. Tämän jälkeen ota isosta levystä esimerkiksi lasilla pieniä taikinalevyjä, jotka sitten kaulit kuoriksi. Ripottele kuorille jauhoja ja pinoa ne odottamaan täyttöä. Sekä litistetyt taikinalevyt että valmiit kuoret kannattaa peittää ennen täyttöä muovilla kuivumisen estämiseksi.

Levitä kuorille täytettä ja rypytä soikeiksi piirakoiksi. Paista piirakat 250-300 asteessa uunin keskitasolla 15-20 minuuttia. Voitele tai kasta kypsät piirakat heti uunista ottamisen jälkeen voi-maitoseokseen. Laita piirakat astiaan pehmenemään ja peitä astia voi- tai leivinpaperilla ja leivinliinalla.
Ennen ohjetta olevissa kuvissa piirakat ovat voitelematta, sillä ne ovat menossa pakastimeen. Hyvä vinkki onkin, että pakastimesta otetut piirakat saavat kaikkein tuoreimman tunnun kun ne lämmittää sulatuksen jälkeen uunissa ja voitelee vasta sitten. Heti syöntiin tulevat piirakat ohjeen jälkeen olevissa kuvissa on voideltu. Tuli muuten hyviä vaikka itse sanonkin! Ja semmoisenkin vinkin annan, että piirakat voi toki pakastaa myös raakana. Tällöin vaatii hieman enemmän aikaa saada ne syöntikuntoon, mutta ovatpa takuulla tuoreen makuisia.

Itse olen tuon ruisjauhon määrällä testaillut ja tämä ohjeen suhde on ihan hyvä. Käytän karkeita ruisjauhoja ja niillä saa mukavan suutuntuman piirakoihin ja hyvän ruukisen maun. Pelkkiä ruisjauhojakin voisi toki käyttää, mutta juuri vehnäjauho saa aikaan sitkon, joka taikinan käsittelynkin kannalta on ihan hyvä asia. Monet neuvovat kaulimiseen käyttämään vehnäjauhoja, mutta itse suosin siinäkin ruisjauhoja. Kaulin kuoria valmiiksi noin viisi kappaletta ja täytän ne saman tien vaikka ohje neuvookin tekemään kuoret valmiiksi. Tämä on makuasia miten tekee, sillä molemmat tavat toimii.

Puuron keittämiseen vinkkaan lämpimästi haudekattilaa. Hieman aikaa kuluu haudutteluun enemmän, mutta on huolettomampaa ja ei pala pohjaan. Tavallinenkin kattila toki ajaa asiansa, vaatii vain hieman enemmän valppautta keittämisen aikana. Ja kuulemma mikäli valmiiseen puuroon tarvitsee lisätä maitoa puuron löysyttämiseksi niin puuro kannattaa tämän jälkeen vielä kiehauttaa. Tämä estää puuron kuohumisen paiston aikana.

Suolan käytöstä karjalanpiirakoissa ollaan varmasti montaa mieltä. Itse suosin semmoista hyvää suolaisuutta eli ehkä hieman runsaammalla kädellä suolaa laitan. Tämä on kuitenkin niin makuasia ja jokainen maistamalla löytää itselleen sopivan suolan määrän.

Ja ihan noin turvallisuuden kannalta muistutan, että koska piirakat paistetaan todella kuumassa, niin muista tarkistaa leivinpaperin lämmönkesto!


Kuuluuko teillä karjalanpiirakat joulupöytään?


2 kommenttia:

  1. Ihanat, herkullisen näköiset piirakat. Meilläkin piirakat kuuluvat joulupöytään. - Ihanaa joulunaikaa sinulle!

    VastaaPoista