12. heinäkuuta 2015

Voi vehka parka

Meidän talouden ainut viherkasvi, vanha viirivehka ainakin 10 vuoden takaa, oli jo pitemmän aikaa ollut kärsineen näköinen. Tai no pukkasihan se lehtiä minkä kerkesi ja vihreäkin oli, sinänsä siis voimissaan. Mutta hieman huonolle hoidolle se oli viime aikoina jäänyt. Multia en muista milloin olisin vaihtanut saati isompaa kasvutilaa suonut. En siis todellakaan ole mikään viherpeukalo. Ennemminkin olen aina ollut peukalo keskellä kämmentä, kun on kyse kasveista. Nyt olen kokenut tässäkin asiassa pienen ryhtiliikkeen parin viime vuoden sisällä omakotitaloon muuton myötä. Ja mitä tulee viherkasveihin sisätiloissa niin muutaman viime vuoden ajan lasten takia vähempi on ollut parempi. Kummasti pieniä multasormia kiinnostaa repiä lehtiä ja tonkia ruukkuja. Siispä viirivehka on ollut ainokaisemme jo tovin. Ja nyt sen oli aika saada arvoistaan kohtelua.

Viirivehkahan on sinällään melko helppo hoidettava. Se saa kastelukertojen välillä vaikka hieman kuivahtaakin eikä ole siitä moksiskaan vaan piristyy heti vettä saatuaan. Lannoitusta se tietysti kaipaa silloin tällöin, mutta tämän olen onnistunut laiminlyömään jo pitkään. Olen ollut hieman harmissani, kun ei tämä meidän yksilö ole koskaan kukkinut lukuunottamatta sitä hetkeä, kun se kaupasta kotiin kannettiin. Nyt tavoitteena olisikin saada kasvi jälleen kukoistamaan ja kukkimaan.

Aloitin hoitotoimenpiteet edellisenä päivänä kastelemalla kasvin hyvin. Seuraavana päivänä nostin kasvin ruukusta ja siellähän oli koko ruukku täynnä juurakkoa. Ei siis ihme ettei kasvi oikein ollut enää ryhdikkäimmillään. Jaoin juurakon kahtia ja napsin sivuversoja pois. Istutin harvennetut juurakot uusiin ruukkuihin ja tietenkin uuteen multaan. Päälle hyvä kastelu. Nyt meillä on sitten kaksi viirivehkaa. Toivon kovasti, että tämä kehittymässä oleva viherpeukalo onnistuu ja kasvit alkaisivat kasvaa ja kukkia.

Toki paras aika tähän operaatioon olisi aikaisin keväällä, kun kasvi on juuri herännyt talvilevoltaan. Ajattelin kuitenkin, että jos en tätä nyt tee niin ensi keväänä ei ehkä olisi enää mitään mitä pelastaa. Ja jos nämä ei nyt tästä juurru ja lähde uuteen kasvuun, niin sitten marssin kauppaan ja tuon kotiin uuden viirivehkan ja lupaan hoitaa sitä paremmin!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti